Astronomowie określili porę roku powstania wiersza Safony

16 maja 2016, 15:19

Fizycy i astronomowie z Uniwersytetu Teksańskiego w Arlington (UTA) wykorzystali zaawansowane oprogramowanie astronomiczne do dokładnego datowania fragmentu 52. wydań Safony z opisem nocnego nieba.



Ryzykant groszek

1 lipca 2016, 10:39

Groszki przejawiają zdolność do hazardu (wrażliwość na ryzyko). To pierwsze rośliny, u których ją odkryto.


Nadmierna waga różnie wpływa na różne typy udaru

12 września 2016, 11:43

Kobiety z nadwagą lub otyłością znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka udaru niedokrwiennego. Są za to mniej zagrożone krwotocznym udarem mózgu.


Reakcje źrenic na negatywne emocje wskazują na ryzyko nawrotu depresji

8 listopada 2016, 11:29

Charakterystyczne wzorce reakcji źrenic na twarze wyrażające negatywne emocje wskazują na ryzyko nawrotu depresji.


Pacjenci z depresją słabiej reagują na chemioterapię

19 grudnia 2016, 13:43

U cierpiących na depresję pacjentów z nowotworami we krwi występuje mniej neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (ang. brain-derived neurotrophic factor, BDNF). Niższe jego stężenia sprawiają, że ludzie słabiej reagują na chemioterapię i gorzej znoszą skutki uboczne.


C. elegans

Zidentyfikowano hormon inicjujący spalanie tłuszczów

30 stycznia 2017, 11:43

Zespół z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zidentyfikował hormon mózgowy, który wyzwala spalanie tłuszczów w jelicie.


Nie trzeba grupy, wystarczą pojedyncze bakterie z nieznanymi dotąd enzymami

23 marca 2017, 13:33

Nawet pojedyncze bakterie mikrobiomu jelit mogą rozkładać (depolimeryzować) najbardziej złożone węglowodany.


Ciąża

Kwas foliowy na wyższą inteligencję emocjonalną

10 maja 2017, 06:00

Kobiety zażywające kwas foliowy przez całą ciążę sprzyjają przyszłemu rozwojowi psychologicznemu swoich dzieci, w tym wyższej inteligencji emocjonalnej.


Mikrobiom izraelskich burz piaskowych

28 czerwca 2017, 07:20

Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna zbadali mikrobiom burz piaskowych.


Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL

14 sierpnia 2017, 10:45

Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy